Explorer, ”ochiul” ce poate vedea în cele mai dificile locații

0
896

Din nefericire, în ultima ultima perioadă omenirea s-a confruntat tot mai des cu atentate teroriste implicând luări de ostatici (martie – Muzeul Bardo în Tunisia) sau cutremure catastrofale (mai – Nepal) în urma cărora numeroase victime au fost prinse sub dărâmăturile clădirilor distruse de cataclism.

In ambele cazuri autoritățile s-au confruntat cu zone ”invizibile”, cum ar fi camerele clădirilor în care au fost ținuți ostaticii sau locațiile din interiorul unor clădiri prăbușite unde salvatorii nu puteau pătrunde dar exista șansa existenței unor supraviețuitori.

4

De acum înainte, aceste zone ”invizibile” vor putea oferi imagini cu ajutorul dispozitivului denumit Explorer, un fel de minge de softball (are diametrul de 90 mm, puțin mai mare decât cea de tenis de câmp) prevăzută cu o cameră de mici dimensiuni.

Lansat în 2012 cu ajutorul platformei VMS (Venture Mentoring Service) al MIT (Massachusetts Institute of Technology), startup-ul Bounce Imaging conceput de un absolvent al MIT, Francisco Aguilar, este dezvoltatorul acestui dispozitiv Explore care poate pătrunde în zone inaccesibile omului și de unde poate transmite imagini panoramice înapoi, către smartphone-ul proprietarului acestui aparat.

5

Semănând cu o portocală, Explorer este acoperit cu o ”coajă” groasă de cauciuc în interiorul căreia se află o cameră cu șase lentile și LED-uri. Când este activată, camera surprinde imagini de la toate lentilele, de câteva ori pe secundă după care acest software încarcă imaginile separate într-un dispozitiv mobil, asamblându-le rapid în imagini panoramice transmise către smartphone.

 

Pentru viitor, există planuri de adăugare a mai multor senzori pentru radiații, temperatură și monoxid de carbon noilor modele de Explorer.

Inventatorul Francisco Aguilar a declarat că ideea i-a venit imediat după cutremurul din Haiti în 2012, când echipele de salvatori au întâmpinat mari dificultăți în descoperirea supraviețuitorilor.

2

Excelente atât pentru cei de la situații de urgență cât și pentru polițiști, dispozitivele Explorer îmi amintesc de camerele zburătoare, radiocomandate pe care Eli, personaj al serialului Stargate Universe le trimitea în recunoașterea noilor locații de pe planete necunoscute.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.