Mit sau realitate? Poate orezul să-ți salveze telefonul după ce l-ai scăpat în apă?

1
1503

De curând am avut neplăcerea de a-mi îneca scumpul şi dragul meu telefon. Dorinţa de a mă răcori în mare după o zi toridă de vară m-a făcut să uit de micul (defapt nu-i mic, este un phablet, dar îmi place să-l alint) meu prieten care aştepta cuminte în buzunar pentru o nouă atingere. Bineînţeles că odată intrat în apă am simţit şi telefonul înotând în short-ul meu. După lungi resuscitări la mal mi-am dat seama că telefonul meu se transformase dintr-o „cărămidă” deşteaptă într-una regăsită în pavajele pe care călcăm zilnic.

Într-o era în care peste tot vedem rezultatele principiului „do it yourself” în domeniul tehnologiei şi gadget-urilor, aşa-numita „metodă orezul” pare a fi un nucleu al inteleptiunii antice, transmis de la o generaţie la altă. Indiferent în ce stare s-ar află gadgetul udat, pe oricine ai întreba vei primi un singur răspuns: Bagă-l în orez! Însă întrebarea care nemacină pe toţi este: Oare funcţionează?

Încă din iulie 2007, la mai puţin de o luna după lansarea primului iPhone, pe forumurile de specialitate a luat naştere un topic celebru: „Am scăpat iPhone-ul în apă”. Descriereaîntâmplărilor erau aproape identice, majoritatea spunând că ” Vroiam să verific apelurile pierdute şi deodată mi-a scăpat telefonul în chiuvetă”. Utilizatorii de la acea vreme au încercat metoda orezului dar nu a funcţionat.

Cu o luna înainte, iunie 2007, un reporter de la Washington Post a scăpat un BlackBerry în toaletă în timp ce se pregătea pentru o întâlnire. Acesta a reuşit să-şi salveze telefonul cu ajutorul orezului, făcând furori în mediul online cu articolul scris de el pe această temă. Însă metoda există încă din înaintea Smartphone-ului. În 2000, mai mulţi utilizatori de Nokia 5130 au reuşit să-şi salveze telefoanele scăpate în apă cu ajutorul orezului.

Continuând mica mea anchetă, am reuşit să ajung la sursa metodei cu orez. În 1996, Earl Proulx scrie un articol în editorialul Yankee Magazine cu titlul „Fă-le să reziste: 1000 de căiingenioase prin care îţi poţi extinde durata de viaţă a electronicelor tale”. În articol am găsit un sfat pentru păstrarea în condiţii optime a camerelor foto: „În cazul în care luaţicu voi camera foto într-un climat cald şi umed, riscul coroziunii al componentelor metalice din interiorul aparatului este foarte mare. De aceea este bine să depozitaţi dispozitivul într-o pungă poroasă adăugând gel de siliciu desicant pentru absorbirea umidităţii. Un foarte bun înlocuitor mai ieftin pentru gelul de siliciu este orezul.”

Articolul a creat multe controverse pro şi contra orezului în comunitatea online a fotografilor. Când s-a folosit prima dată metoda pe telefoane este imposibil de spus deşi există o simetrie ironică în faptul că folosim încă metoda pentru a ne păstra uscate dispozitivele pentru fotografiere.

Deci, funcţionează sau nu? În 2014, site-ul Gazelle.com au făcut un test care a indicat că nu. Unul dintre cele 7 materialele desicante folosite în test a fost orezul nefiert, care aobţinut cel mai prost scor, fiind depăşit de cel al absorbantelor, litierei pisicii, cuscusului, fulgilor de ovăz şi orezului instant.

Craig Beinecke, cofondatorul unei companii specializate în intervenţia în astfel de situaţii contrazice la rândul lui metoda. TekDry, că despre ea este vorba, a dezvoltat o maşinăriece seamănă mai mult cu o servietă-bombă, care prin presiune negativă ajutată de căldură, elimină toată umiditatea din telefon în mai puţin de 20 de minute. De dragul mitului cu orez,aceştia au organizat şi ei un test, recreând 2 scenarii: telefon lăsat afară într-o cameră versus telefon introdus în orez într-un recipient etanş. Rezultatele aparatelor au arătat că evaporarea lichidului a fost cu puţin mai mare la telefonul lăsat în aer liber decât a celui din recipient. Bineînţeles, nu-i putem crede în totalitate, fiind o companie care se ocupă exact cu acelaşi lucru pe care unii consideră că şi orezul îl face.

Indiferent de probele contradictorii, mitul orezului rezistă şi pentru faptul că sună corect, chiar şi dacă nu este aşa. Orezul absoarbe apă, absorbirea apei este punctul cheie pentru salvarea telefonului, aşadar orezul salvează telefonul, ar putea gândi unii dintre noi. De fiecare dată când un telefon scapă în apă, mitul orezului este transmis de la părinţi lacopii, de la prieten la prieten. Nenumărate mărturii vorbesc de eficacitatea orezului în astfel de situaţii, însă realitatea este defapt alta.

Concluzia finală
Deşi orezul are proprietatea de a absorbi umiditatea, nu excelează în asta. Există multe alte materiale care îi depăşesc volumul de absorbţie. Sfatul meu este ca în cazul în care ai ghinionul să scapi telefonul în apă, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-l opreşti (dacă mai este pornit) şi să îi scoţi bateria (dacă este detaşabilă). Nu încerca să faci pe „omul bun la toate” şi mergi cu el la un service autorizat, acolo unde vor fi exploatate toate şansele pe care telefonul tău le mai are.

 

DigiPedia

1 COMENTARIU

  1. Se ia una bucata telefon stricat,se pune in orez , dupa care se lasa peste noapte in castronul cu orez . Dupa circa 12 ore , telefonul tau va functiona ca nou ! Cum ? Simplu !!
    ” Peste noapte apar chinezii,care mananca orezul,si iti repara telefonul !”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.