Noile ținte ale atacurilor de tip ransomware sunt spitalele

0
306

Dacă până acum am fost obișnuiți cu știrile cum că infractorii cibernetici să atenteze la siguranța PC-ului nostru sau să fenteze sisteme bancare atât timp cât ele sunt operate de computere, un nou obicei meschin ia amploare: hack-ul asupra rețelelor din spitale.

Dacă cei mai mulți dintre noi suntem familiarizați cu atacurile de tip ransomware asupra PC-urilor, se pare că ele își găsesc noi victime în calculatoarele operate de cadre medicale, iar răscumpărarea unui device infectat nu poate fi decât foarte costisitor.

Cel mai recent caz a fost înregistrat luni, când MedStar Health din statul american Maryland a avut un computer infectat cu virus de tip ramsomware, ceea ce a provocat infectarea iminentă a 10 spitale conectate la aceeași rețea. Prețul răscumpărării e uriaș: 18.500$, unul „justificat” ținând cont de faptul că multe persoane care lucrează într-un spital au tot interesul ca computerele lor să funcționeze la un nivel optim. Cazul face parte din o sumedenie de alte situații în care spitalele din SUA au fost periclitate de către atacuri cibernetice. Potrivit unui sondaj realizat luna trecută, se pare că 81% din cadrele medicale intervievate din SUA au declarat că computerele din spitalele lor au fost atacate cu viruși de tip ransomware, dar bineînțeles că nu în toate cazurile s-au înregistrat și pagube.

Nu trebuie să ne întrebăm de ce noile ținte ale hackerilor sunt spitalele, căci motivele sunt evidente. Pe lângă numărul mare de angajați ai unei asemenea instituții, pot intra în joc mai mult decât sunt deja viețile pacienților. Nimeni nu vrea ca un pacient să moară din cauză că un computer nu a fost bine securizat. Cea mai bună opțiune pe care o avem noi, cadre medicale și nu numai, e să fim foarte precauți atunci când vrem să dăm click pe un link primit prin e-mail, căci asta e cea mai frecventă metodă prin care ne putem infecta computerul cu virus de tip ransomware.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.