Petya, ransomware-ul ce pune stăpânire pe întregul Hard Disk

0
314

Dacă acum ceva timp ne era frică de ransomware-ul „Poliţia Română” acum este timpul să ne facem din nou griji pentru un nou model de astfel de virus ce pune stăpânire în întregime pe Hard Disk.

În cazul în care nu ştiţi deja ce este un ransomware, vă putem spune că acesta are rolul de a infecta calculatorul blocând anumite fişiere sau chiar întreaga interfaţă de operare, afişând în schimb o imagine ce le oferă şansa utilizatorilor să revină la normal dacă plătesc o anumită sumă de bani. Mai mult decât atât, virusul de tip ransomware se foloseşte de câteva sisteme de criptare, astfel încât să îţi fie aproape imposibil să îţi faci calculatorul să revină la normal.

petya-ransomware-uses-dos-level-lock-screen-prevents-os-boot-up-502166-4

Petya spre exemplu pune stăpâne pe întreg conţinutul hard disk-ului, întocmai pentru a-şi creea o oarecare zonă de confort, astfel încât să îţi fie aproape imposibil să îl decriptezi şi să îl ştergi. În general, Petya vine prin intermediul unor mesaje pe e-mail, în care anumiţi roboţi digitali te îndeamnă la câştiguri false, punându-te să accesezi un link ca mai apoi să deschizi fişierul pentru a pune mâna pe premiu.

petya_figure2

În cazul Petya, după ce ai fost infectat, dacă nu plăteşti, peste o săptămână suma se dublează. Deocamdată, specialiştii în securitate încearcă să decripteze integul ansamblu Petya, pentru a reuşi ca într-un final să te scape de el fără să scoţi vreun ban din buzunar.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.