Trandafirul bionic, un produs high-tech al viitorului

0
556

Dacă până acum tehnologiile implementate pe maşini sau calculatoare vi s-au părut a fi mult prea avansate, ce părere aveţi că oamenii de ştiinţă lucrează la un proiect ce prevede scoaterea pe piaţă a trandafirilor bionici? Din punct de vedere a unui iubitor de plante cu siguranţă ar fi un element mult prea exagerat, însă dacă eşti un dependent de tehnologie, ţi se va părea un lucru uimitor şi foarte folositor.

Cercetătorii sunt în căutarea elixirului vieții, însă până acolo avem nevoie de elemente tehnologice magice. Unul din elementele magice este reprezentat de trandafirul bionic, care are integrate în sistemul vascular circuite electrice. Profesorii de la universitatea Linkoping din Suedia, au reuşit să introducă polimeri capabili să ajute floarea să se auto-asambleze, datorită structurii interne a acesteia. Poate că pare a fi un element nou, însă profesorul Berggren şi alţi oameni de ştiinţă lucrează la acest proiect de aproape 10 ani.

Publicată de TouchNews.ro pe Marţi, 15 decembrie 2015

De ce au ales trandafirul şi nu altă floare? În primul rând s-au bazat pe structura din care este realizat întregul sistem, având elemente asemănătoare unui copac, însă de dimensiuni mai mici, cât şi datorită modului de lucru, fiind foarte uşor de examinat. Polimerul din care sunt realizaţi trandafirii bionici, poartă denumirea de PEDOT-S:H, unul dintre puţinele elemente tehnologice ce permit o conductivitate bună atunci când este hidratat. După ce floarea a stat două zile în această soluţie, frunzele încep să capete la interior noi elemente „fire electrice” pe o lungime de 5 cm.

Publicată de TouchNews.ro pe Marţi, 15 decembrie 2015

Dar cu toate acestea să ne întoarcem la factorul cel mai important, şi anume modul în care ar putea ajuta noul sistem trandafirii. Datorită noului polimer, trandafirul va primi informaţii cu privire la sezonul rece, oprindu-i astfel sistemul de înflorire pentru o anumită perioadă. Desigur, că un astfel de modul s-ar putea integra şi prin metoda naturală, care implică un proces mult mai uşor de realizat, şi anume modificarea genetică. Însă, în comparaţie cu modificările aduse de sistemul electronic, această mutaţie genetică poate produce discrepanţe permanente în sistemul florii.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.